Οι αστρονόμοι πέρυσι είχαν καταγράψει – όπως νόμιζαν – την ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ – νόβα) στο σύμπαν, η οποία είχε εκπέμψει μια λάμψη φωτός μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο έντονη από όλη μαζί τη λάμψη του Γαλαξία μας xqaw6mf.

Τώρα όμως, μετά από νέες παρατηρήσεις, ερευνητές με επικεφαλής έναν Έλληνα αστρονόμο της διασποράς, ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα -ή τουλάχιστον κατά πάσα πιθανότητα- επρόκειτο για κάτι άλλο, ακόμη πιο εξωτικό: το θάνατο ενός τεράστιου άστρου, το οποίο έκανε το λάθος να περάσει πολύ κοντά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ο βίαιος θάνατος του άστρου, το οποίο «καταβροχθίσθηκε» από τη μαύρη τρύπα, ήταν ένα από τα πιο θεαματικά κοσμικά συμβάντα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί σε ένα μακρινό γαλαξία, σε απόσταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη (το συμβάν φέρει την ονομασία ASASSΝ-15lh).

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Γιώργο Λελούδα, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ και του Κέντρου Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ της Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», συνδύασαν παρατηρήσεις δέκα μηνών από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και το Hubble της NASA.

«Μια τεράστια μαύρη τρύπα ασκεί πελώριες βαρυτικές δυνάμεις πάνω σε οποιοδήποτε άστρο που την πλησιάζει πολύ και βασικά το κάνει κομμάτια, μετατρέποντάς το σε σπαγγέτι», ανέφερε ο Λελούδας. Ένας τέτοιος θάνατος άστρου από μαύρη τρύπα είχε παρατηρηθεί μόνο 10 φορές έως τώρα, αλλά κανείς δεν ήταν τόσο θεαματικός όσο ο συγκεκριμένος. Η εν λόγω περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα στο κέντρο του μακρινού γαλαξία εκτιμάται ότι έχει μάζα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Ο Γ.Λελούδας αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Από το 2014 είναι ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann.  


Πηγή: Δεν ήταν η «μεγαλύτερη έκρηξη υπερκαινοφανούς»! –Ήταν κάτι σπάνιο και πολύ πιο βίαιο (Βίντεο)

https://www.metaforum.gr/mag/wp-content/uploads/920-1024x576.jpghttps://www.metaforum.gr/mag/wp-content/uploads/920-150x150.jpgSpirosΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οι αστρονόμοι πέρυσι είχαν καταγράψει – όπως νόμιζαν – την ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ – νόβα) στο σύμπαν, η οποία είχε εκπέμψει μια λάμψη φωτός μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο έντονη από όλη μαζί τη λάμψη του Γαλαξία μας xqaw6mf. Τώρα...