…για Όλο τον Κόσμο πλην Αμερικής.

Ένας σύγχρονος Δευκαλίωνας φιλοδοξεί, όπως και εκείνος της ελληνικής μυθολογίας, να σωθεί από τον «κατακλυσμό» και να συμβάλει, με τη βοήθεια του Τιτάνα Υπερίωνα, πατέρα του Ήλιου, στην αναδημιουργία της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή είναι η μυθολογική προσέγγιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής προσπάθειας που έχει ήδη δρομολογηθεί για τη βιομηχανική αξιοποίηση μιας σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης στον τομέα της ενέργειας. …

Μια άλλη, σύγχρονη προσέγγιση, θα μπορούσε να είναι εκείνη που διατυπώνει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος Joseph Schumpeter, υποστηρίζοντας ότι η πρόοδος στην εποχή μας μπορεί να έχει ασυνεχή εξέλιξη, όταν μια καινούργια ανακάλυψη ή καινοτομία έρχεται να ανατρέψει προηγούμενες εφαρμογές και επιστημονικές γνώσεις.

Μια τέτοια καινοτομία που υπόσχεται να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, και όχι μόνον αυτής, παρουσιάζει σήμερα ο «ΚτΕ».

Η ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies SA κατάφερε να μετατρέψει σε βιομηχανικό προϊόν μια σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων και ξεκινά οσονούπω από την Ξάνθη τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων (Hyperion) που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος.

Όχι μόνον τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και άνθρωποι της αγοράς, που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, βεβαιώνουν ότι, χωρίς υπερβολή, μπορεί να ανατρέψει το ενεργειακό σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή μιας νέας ενεργειακής επανάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Το προϊόν

Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης υδρογόνου και νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δύο Ιταλούς επσιτήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, τους Σέρτζιο Φοκάρντι και Αντρέα Ρόσι, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα τον Ιανουάριο. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση και την βιομηχανική εκμετάλλευση (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο εκτός από την Αμερική πήρε η ελληνική πολυμετοχική εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της, παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες.

Η θερμική αυτή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν οι ίδοι οι δημιουργοί της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων και ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κοινού μετατροπέα (inverter). Το τρίτο στάδιο είναι αυτό το οποίο ξεκίνησε ήδη, για την βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, σε μαζική κλίμακα, αυτής της συσκευής.

Χαμηλού κόστους

Τα δεδομένα όσον αφορά το κόστος της παραγόμενης από τη συσκευή ενέργειας είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης κ. Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ερευνητική δουλειά ενώ συμμετέχει και στην εταιρεία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή από τον Hyperion θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φτηνότερη κατά 90%, ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κ.λπ. Το ετήσιο κόστος για Υδρογόνο και Νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 Κιλοβάτ είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 3.000 – 3.500 ευρώ, ενώ περίπου 500 – 900 ευρώ είναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η εταιρεία θα επιδιώξει (θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ) να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνεπώς να απολαμβάνει αυξημένη τιμή απορρόφησης του ρεύματος.

Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτίρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.

Βιομηχανία

Η αξιοποίηση της επιστημονικής εφεύρεσης για την βιομηχανική παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευής, δεν αποτελεί μακρινό στόχο. Αντίθετα, έχει ήδη αγοραστεί παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της Defkalion θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο να δώσει προϊόντα στην αγορά . Όπως δηλώνει εκ μέρους της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα ο κ. Συμεών Τσαλίκογλου, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου θα είναι 300.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανικές αγορές. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων – υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά πρέπει να τονιστεί ότι θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (25 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού) εντός της μονάδας, το οποίο θα στηριχθεί στους επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στη διαδικασία «μετατροπής» της επιστημονικής ανακάλυψης των Ιταλών σε βιομηχανικό προϊόν.

https://www.metaforum.gr/mag/wp-content/uploads/2011/06/ecat_video_preview-1024x640.jpghttps://www.metaforum.gr/mag/wp-content/uploads/2011/06/ecat_video_preview-150x150.jpgSpirosΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
...για Όλο τον Κόσμο πλην Αμερικής.Ένας σύγχρονος Δευκαλίωνας φιλοδοξεί, όπως και εκείνος της ελληνικής μυθολογίας, να σωθεί από τον «κατακλυσμό» και να συμβάλει, με τη βοήθεια του Τιτάνα Υπερίωνα, πατέρα του Ήλιου, στην αναδημιουργία της ελληνικής οικονομίας.Αυτή είναι η μυθολογική προσέγγιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής προσπάθειας που έχει ήδη δρομολογηθεί...