Σύμφωνα με το γνωστό εφευρέτη, επιχειρηματία, συγγραφέα και φουτουριστή Ray Kurzweil, η ανθρωπότητα αναμένεται να κάνει το μεγαλύτερο άλμα της ιστορίας της μέσα στην δεκαετία του 2040.

Τα γεγονότα που θα συμβούν θα είναι δραματικά καταλήγοντας σε ένα καθοριστικό σημείο επονομαζόμενο Technological Singularity (μοναδικότητα). Ο όρος είναι δανεισμένος από τις μαύρες τρύπες και υποδεικνύει την πλήρη αδυναμία του νου να κατανοήσει την τεχνολογική πρόοδο απ’ αυτό το σημείο και έπειτα, εφόσον μιλάμε για έναν… βιολογικό νου (περισσότερα αργότερα).

technological_singularity[1]

Οπότε θα μιλάμε για την εποχή προ και μετά τη Μοναδικότητα.
Την περίοδο εκείνη ένας υπολογιστής αξίας €1.000 θα έχει την υπολογιστική δύναμη του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού. Τα όρια της σμίκρυνσης των τρανζίστορ θα έχουν εξαντληθεί (έχοντας φτάσει το ατομικό επίπεδο) και η μόνη λύση για την αύξηση της υπολογιστικής ισχύς θα είναι προς τα «έξω». Σταδιακά η μάζα της γης θα μετατραπεί σε υπολογιστική ύλη και αργότερα το σύμπαν.

The Six Epochs of Evolution

Μόνο που απ’ το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφάλου και θα επέλθει πραγματική Τ.Ν. που θα λάβει τα ηνία της τεχνολογικής εξέλιξης με μονάχα έμμεση ανθρώπινη παρέμβαση. Εάν δεν βρεθεί η ψυχή κάπου μέσα στον εγκέφαλο δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσει να ψηφιοποιηθεί η σκέψη και αργότερα να βελτιωθεί ανυπολόγιστα. Αν σας φαίνεται δύσκολο το εγχείρημά σκεφτείτε πως όταν άρχισε η χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA στις αρχές του ’90, με την τότε τεχνολογία υπολογιζόταν να τελειώσει χιλιάδες χρόνια μετά. Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη δεκαετία.

Ο άνθρωπος θα πάρει την εξέλιξη στα χέρια του και θα γίνει ένα με την τεχνολογία. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Αν και αυτό ακούγεται τώρα ψυχρό, σύμφωνα με τον Kurzweil αυτό θα επιφέρει μία έκρηξη των πιο ανθρώπινων στοιχείων. Την δημιουργικότητα, την αγάπη, την κοινωνικότητα και την κατανόηση. Όμως δεν είναι σίγουρο πως τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν.

CountdowntoSingularityLin[1]

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα δύο ακραία ενδεχόμενα μετά την Μοναδικότητα. Στη χειρότερη περίπτωση η τεχνολογία ανεξέλεγκτα θα ακολουθήσει αυθαίρετα τις εντολές της ύπαρξης της. Έτσι, χιουμοριστικά, μπορούμε να φανταστούμε ένα εργοστάσιο παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών σταδιακά να μετατρέπει τον περίγυρό του σε κλωστές, όλους τους υπαλλήλους, έπειτα τον στρατό που θα επισπεύσει, την ξηρά, τη θάλασσα, τον πλανήτη, το ηλιακό σύστημα, το Milky Way (το γαλαξία μας) και τέλος το Σύμπαν.

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Ο Kurzweil είναι αισιόδοξος πως η Μοναδικότητα θα είναι μία παραδεισένια κατάσταση, ο πιο γνήσιος πολιτισμός των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Θα είναι τα παιδιά μας» εννοώντας τον ενοποιημένο ανθρώπινο-τεχνολογικό πολιτισμό. Τα δεσμά της βιολογίας θα σπάσουν και για πρώτη φορά οι άνθρωποι θα λένε «Προορισμός μας είναι τα άστρα» και θα ξέρουν πως είναι πραγματικότητα.

Ο Kurzweil εξηγεί πως ο λόγος που ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός δεν είναι ευρύτερα γνωστό και δεν συζητιέται είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου να σκέφτεται γραμμικά ενώ η τεχνολογία αναπτύσσεται εκθετικά.

Ray Kurzweil
Ο Ray Kurzweil

ΠΗΓΗ: http://plataros.blogspot.gr/2012/01/0-artist-karma-0-554-technological.html

—–

SpirosΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με το γνωστό εφευρέτη, επιχειρηματία, συγγραφέα και φουτουριστή Ray Kurzweil, η ανθρωπότητα αναμένεται να κάνει το μεγαλύτερο άλμα της ιστορίας της μέσα στην δεκαετία του 2040. Τα γεγονότα που θα συμβούν θα είναι δραματικά καταλήγοντας σε ένα καθοριστικό σημείο επονομαζόμενο Technological Singularity (μοναδικότητα). Ο όρος είναι δανεισμένος από τις μαύρες τρύπες και...